dissabte, 4 de juliol del 2009

El PEIM, oxigen a les finances locals en temps difícils

Les administracions són un dels pocs actors econòmics que aquest darrer any encara han creat llocs de treball a la nostra demarcació. Mentrestant, construcció, indústria i comerç són els àmbits que més aturats han generat. Aquests properes mesos seran llargs i difícils perquè els últims estudis econòmics preveuen com l’efecte dominó també abastarà de ple el gruix del sector serveis i aquestes mateixes administracions.

Amb aquest greu panorama econòmic, les administracions tenen la missió i la necessitat d’actuar amb coratge i valentia per a generar nova ocupació, contribuir en tot allò que sigui possible a dinamitzar el mercat i pal·liar els problemes socials que la precària situació genera als nostres pobles i ciutats.

La Diputació ha pres el determini d’actuar dintre de les seves possibilitats i, per aquest motiu, el mes de març va aprovar el Pla Extraordinari d’Inversions Municipals (PEIM) i el va dotar amb 6 milions d’euros per a enguany destinats a municipis de menys de 4 mil habitants. La Diputació de Tarragona pot emprendre aquestes mesures, com altres diputacions properes, gràcies al seu finançament, que és millor que altres administracions locals o que el de la Generalitat.

Aquest Pla, que pretén incidir en l’activitat inversora repartida per tot el territori, i especialment en el mercat laboral dels municipis més petits de les nostres comarques, ja s’ha començat a desenvolupar i donarà els seus fruits durant tota la resta de l’any.

El PEIM es va aprovar en sessió plenària per unanimitat de tots els partits polítics, i atès que la previsió pel pròxim exercici continua la persistència de la crisi, el nostre Grup ja va reclamar la necessitat d’un Pla encara més ambiciós de cara a l’any vinent per ajudar els ajuntaments a pal·liar els efectes de la situació econòmica tot millorant els equipaments i serveis dels municipis més petits de la demarcació, impulsant l’economia productiva i l’ocupació i destinant una part important de la seva dotació a manteniment municipal.

Les perspectives no són pas falagueres i, davant situacions com aquestes, apostem i treballem més que mai perquè les actuacions polítiques unànimes, decidides i previsores es converteixin en la pauta d’actuació davant la ciutadania.
Tomàs Bigorra i Munté
Portaveu d'ERC a la Diputació
Article publicat a la revista de la Diputació de Tarragona, juny de 2009