dijous, 11 de setembre de 2008

Enguany per la Diada Nacional: l’estelada!


S’escau enguany el centenari de la senyera estelada: la primera imatge que es coneix d’una senyera estelada data de 1908, tot i que no era tal com la coneixem avui. La senyera estelada actual, amb el triangle blau i l’estel blanc es va començar a divulgar el 1918 de la mà de l’activista i polític Vicenç Albert Ballester.

La senyera estelada s’inspira en la bandera cubana, La simbologia de l’estel solitari representa la llibertat i independència del país que representa. El triangle equilàter dins el qual s’integra l’estel tradicionalment representa la simplicitat i l’estabilitat. Els colors tenen la mateixa simbologia que els dels ideals de la Revolució Francesa i que després van integrar altres banderes com la nord-americana i la cubana: el blau representa la humanitat i enmig hi lluu l’estel blanc de la llibertat.

L’estelada ha estat un símbol creixentment popularitzat i difós entre les capes més nacionalment conscients dels poble català, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó. L’estelada, fins a finals dels 60 en exclusiva amb el triangle blau i a partir del 1969 en convivència amb la variant de triangle groc creada pel PSAN, representa la lluita d’un poble que aspira a recuperar la legítima llibertat nacional en el concert de les nacions lliures del món, llibertat nacional que va ser laminada en un procés que va començar el 1659 amb l’annexió de la Catalunya Nord a l’Estat francès, i va continuar el 1707 amb la derrota d’Almansa ( País Valencià), el 1714 ( Catalunya) i va consumar-se el 1715 amb l’ocupació per part de les tropes borbòniques de les Illes Balears.

Com han fet més d’un centenar llarg d’ajuntaments de Catalunya, l’Ajuntament de Vilaplana s’ha afegit a commemorar l’efemèride, i per tant avui 11 de setembre a la façana de l’ajuntament oneja la senyera estelada.