diumenge, 6 de juliol del 2008

Nou dipòsit d’aigua potable, projecte de futur

El clima mediterrani, el nostre, és un clima de grans contrastos. Passem de l’hivern rigorós a l’estiu en qüestió d’hores i, a l’inrevés, de la sequera més rigorosa a les pluges més intenses en un tres i no res. Tot i que la sequera ve de lluny, aquest any va començar amb un hivern poc plujós: durant els mesos de gener, febrer i març, a Vilaplana només es van recollir 17 l/m².
La primavera va començar una mica millor: durant el mes d’abril es van registrar 57,5 l/m², i les prediccions més optimistes eren que a l’estiu patiríem molt la falta d’aigua.

Qui no recorda encara el decret de sequera, amb la portada d’aigua amb vaixells a Barcelona i l’embolic al voltant de la prolongació de la canonada del minitransvasament destinada a abastir d’aigua de boca a l’àrea metropolitana de Barcelona per culpa de les condicions excepcionals d’emergència?

Doncs com si fos per art de màgia o per obra d’alguna divinitat, aquest mes de maig ha plogut més que mai. No recordo un maig de tanta aigua ben caiguda. A Vilaplana hem recollit 353,5 l/m² i en tot el que portem d’any en sumem 420 l/m², quasi res...

Finalment s’han recuperat, i es recuperaran encara més, les reserves d’aigua de pous, mines i els pantans assoliran nivells òptims en breu. Tant es així que aquests dies hem viscut el desbordament de l’Ebre a Miravet, Benifallet i altres pobles de la seva riba, i les previsions apunten la continuïtat de la inestabilitat i la pluja... Dit això, tot i que la pluja provoca cert enrenou en aquest país nostre per falta de costum, sempre és molt necessària i ben vinguda.

A Vilaplana, els anys d’extrema sequera patim falta d’aigua durant els mesos d’estiu. Per solucionar-ho, l’Ajuntament està treballant des del mandat passat en el projecte de construcció d’un dipòsit d’aigua potable de gran capacitat, de 10.000 m³, que garanteixi el subministrament durant els estius extremadament secs.

En el mandat actual, l’Ajuntament ha elaborat el projecte de construcció d’un dipòsit d’aigua potable per valor de 1.081.000 euros. Aquest projecte es valora com a prioritari i compta amb el suport de tots els membres de la Corporació. L’Ajuntament hi destinarà tots els recursos de les inversions del pròxims cinc anys: tot el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) del Departament de Governació de la Generalitat i part del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona per poder fer front al cost de les obres.

El projecte consta del dipòsit de 10.000 m3 de capacitat, la planta potabilitzadora d’aigua, la canonada d’alimentació del dipòsit i les canonades de desguàs fins a la xarxa d’aigües o bé fins al dipòsit de subministrament.

El dipòsit estarà ubicat a la part alta del poble i s’omplirà de part d’hivern captant l’aigua del riu, però també esta previst portar-hi l’aigua de les captacions (pous i mina) propietat de l’Ajuntament.

A la sortida del dipòsit, l’aigua passarà a la planta potabilitzadora. Per un sistema de filtració i cloració en sortirà potable i apta per al consum humà i des d’aquí, amb pressió suficient per l’altura del dipòsit, s’injectarà directament a la xarxa de distribució.

Per raons òbvies, l’execució del projecte és d’una gran complexitat, tant pel que fa a la disponibilitat dels terrenys com també per l’import del pressupost. Actualment el projecte es troba en fase de consolidació del pressupost i es tenen tractes amb els propietaris afectats per a l’adquisició dels terrenys i servituds. Resoltes aquestes condicions prèvies i licitada la infraestructura, la previsió de l’Ajuntament és que l’obra comenci l’any vinent, amb la voluntat que aquest nou dipòsit serveixi per a estalviar-nos preocupacions davant possibles episodis futurs d’escassetat d’aigua al nostre poble.