diumenge, 3 de juliol del 2011

Discurs de comiat del darrer ple del mandat 2007-2011 de la Diputació

Ple de la Diputació. Foto ACN
Sr. President, sres diputades i diputats,

Arribem al darrer ple del mandat 2007-2011 de la Diputació. És un moment sentit perquè és hora de valorar fites i de valorar comiats.

És hora dels agraïments a polítics i treballadors de la casa, per la seva col·laboració, suport, servei i dedicació professional.

I també és hora de comiat als diputats i diputades que no repetiran. Per part del nostre grup polític, el reconeixement i el record és per a tots aquells que no continuaran treballant en aquesta institució en el proper mandat, però especialment voldria esmentar persones que han deixat empremta en aquesta casa com Josep Maria Llobet, Robert Benaiges i Josep Lluís Cusidó i Miquel Àngel López Mallol.

En aquests moments de comiat, volem destacar la importància dels pressupostos de 4 anys dedicats als municipis, al territori i a la cultura. En definitiva, a la millora del benestar, la qualitat de vida i l’economia de les persones de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

És el moment de ressaltar plans i aspectes concrets realitzats per aquesta institució durant auqest temps: des del Pla d’Acció Municipal, al Pla Extraordinari Inversions Municipals, la millora de carreteres, el desenvolupament turístic, la reconversió de la plaça de toros, la implantació de l’e-govern i el desenvolupament de la societat de la informació... moltes i variades línies d’actuació que han contribuït a la dinamització econòmica del territori i a la modernització de les administracions locals, les primeres que estan al servei de la ciutadania.

Com que la Diputació és una administració local de segon nivell, des d’ERC sempre hem ofert col.laboració en l’actuació de la institució, malgrat que en determinats aspectes i criteris hem expressat les nostres diferències polítiques.

Hem de recordar que fa 4 anys CiU podia triar pactar amb ERC i el PP, ja que tenim el mateix nombre de diputats, i CiU va decidir pactar amb el PP.

Ara, un cop acabat el mandat, malgrat que l’actuació de la Diputació ha estat positiva, també estem segurs que una entesa de CiU amb ERC hauria estat més fructífera per als nostres ajuntaments i ciutats. Com també ho hauria estat si CiU hagués mantingut el criteri de govern d’unitat que havia afavorit i aconseguit durant mandats anteriors.

Malgrat que el proper mandat, CiU surt amb majoria absoluta, des d’aquí avancem ja que estem disposats a oferir altre cop la nostra col.laboració i li estenem la mà per a parlar de tots els aspectes que consideri oportuns per a la governació més plural i àmplia de la institució. Esquerra Republicana de Catalunya som la tercera força en implantació municipal, i per aquest motiu ens preocupa especialment la situació dels nostres ajuntaments i consells comarcals, i per aquest motiu sempre estem disposats a treballar-hi a fons.

L’impacte i la magnitud de la crisi que estem patint fan que la població trobi més necessaris que mai els pactes i les enteses, l’exercici de la responsabilitat entre formacions polítiques. Ha tardat en reflectir-s’hi, però totes les administracions locals, ajuntaments, consells comarcals, la mateixa diputació... pateixen les dificultats econòmiques que la situació actual provoca, i per això el repte que tots els càrrecs electes hem de superar és governar amb el millor i més ampli criteri d’eficiència i eficàcia i convertir-nos en un dels motors que impulsin la sortida de l’aquesta crisi.
I en aquest context difícil és bo de recordar que ERC vam ser el primer partit a propugnar la descentralització de la Diputació de Tarragona a les Terres de l’Ebre, i també que vam ser el primer partit a proposar la seva adequació a la societat catalana actual i la seva conversió en vegueries. Per aquest motiu, lamentem que el nou govern de la Generalitat una de les primeres mesures que ha adoptat és ajornar la posada en funcionament de la Llei de Vegueries. Podíem ser pioners en la seva reconversió tot just en un moment en què el mateix president del govern espanyol també s’ha sumat a qüestionar les diputacions...

En tot cas, avui tanquem una etapa de 4 anys al mateix temps que estem a punt d’obrir-ne una de nova per a 4 anys més. Aquests 4 anys han estat fructífers i esperem que els pròxims, malgrat la projecció de futur que hi ha, també ho siguin!

Tomàs Bigorra i Munté
Portaveu del Grup Polític d’ERC de la Diputació

Tarragona, 1 de juliol de 2011

Notícies Relacionades:

Quinze diputats s'acomiaden en l'últim ple del mandat de la Diputació - Reus Digital
Quinze diputats s'acomiaden en l'últim ple del mandat de la Diputació de Tarragona - delCamp.cat
15 diputats s'acomiaden en l'últim ple de la Diputació corresponent al mandat 2007-2011 - Dipta.cat