diumenge, 10 d’octubre del 2010

DISCURS D’INAUGURACIÓ DEL DIPÒSIT D'AIGUA





Vilaplana avui fa festa grossa, i no només perquè és la Festa Major. Avui és un gran dia que quedarà assenyalat amb lletres majúscules a la nostra història. Estem molt contents, estic molt content, de poder posar en marxa les instal·lacions del nou dipòsit de subministrament d’aigua potable. Aquesta nova infraestructura ha de resoldre definitivament el problema crònic de falta d’aigua que ha hipotecat el futur del poble durant tants i tants anys.

Encara tenim present aquells camions cisterna que ens portaven l’aigua que faltava per a les nostres necessitats mínimes. Recordo especialment, com molts de vosaltres, una altra festa que no ens queda gaire lluny en el temps, la de Sant Joan de 2005, quan tots esperàvem acabar d’abuidar la darrera cisterna per poder parar les taules i començar la revetlla de la nit més curta de l’any.

Les instal·lacions que estrenem avui tenen una capacitat de 10 milions de litres d’aigua. Això significa que, mantenint el nivell del padró actual, el nivell de consum i sense cap aportació d’aigua de les altres captacions que tenim –que són una mina i tres pous-, el nostre poble disposa d’una reserva d’aigua per nou mesos. Per tant, les necessitats d’aigua de Vilaplana queden cobertes ben bé per a molts anys.

Però aquesta obra no ha significat tan sols la construcció del dipòsit d’aigua. Aquesta obra és molt més complexa. Com podeu veure, junt amb dipòsit s’ha construït la planta de depuració d’aigua, la canonada d’abastament d’aigua i la xarxa de servei amb les canonades d’aigua, gas i electricitat per al funcionament de la planta.

Aprofitant la disponibilitat d’espai i amb visió de futur, també s’ha instal·lat un nou tanc de gas i de més capacitat que el que tenim actualment al nucli urbà del poble, que té el problema que no es pot ampliar. Aquest nou emplaçament també permet que es recarregui directament el dipòsit des de la carretera evitant el pas de camions del gas pel centre del poble. D’aquesta forma resolem el problema de la dificultat i la perillositat que representa el trànsit d’aquest tipus de mercaderies pel mig del poble.

En el conjunt de l’actuació que ha comportat aquesta obra, també s’ha recuperat el camí del Mas de Mariné -d’un quilòmetre de longitud- per al pas de vehicles i a peu, convertit en area de lleure i parc de salut des de la carretera fins al poble. Al llarg del camí s’han col·locat bancs i s’han plantat arbres al costat del dipòsit, que ens permeten gaudir d’un passeig tranquil i molt agradable. Tot passejant, podrem contemplar el paisatge tan nostre i magnífic del peu de les cingleres de la Mussara: em refereixo a les Valls, les Valls d’en Bassa i les Tosques, que tenen una diversitat de colors i tons molt variada, més encara a la tardor.

 L’Ajuntament ha treballat, i molt, per tirar endavant aquesta obra, que ha tingut un pressupost de 1.081.669,17 d’euros (que representen prop de 180 milions de les antigues pessetes), i que l’ha executat l’empresa REGIMOVI S.L. Fruit de la feina ben feta, l’Ajuntament de Vilaplana ha aconseguit rebre subvencions per valor del 95 % del seu cost. És a dir, que, com a Ajuntament, finalment només hi hem hagut d’aportar el 5 % del valor total.

Per a convertir aquest complex projecte en realitat, el Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat hi ha destinat 684.950 euros, provinents de les subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). L’Agència Catalana de l’Aigua també hi ha destinat una subvenció de 325.770 euros i encara hem rebut 16.865 euros del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació.

He de dir, i ho dic perquè és així, que fins avui cap Govern de la Generalitat ha invertit tant, i de llarg, en el nostre municipi com l’actual govern d’esquerres.

Per tant, i recupero les paraules que deia al començar aquest acte, avui a Vilaplana és un dia molt feliç. Amb la posada en marxa de la instal·lació del dipòsit de subministrament d’aigua hem resolt un problema molt important i bàsic que hem patit durant molts anys com és la falta d’aigua per a beure o rentar-se.

Moltes gràcies!

Tomàs Bigorra i Munté
Alcalde de Vilaplana

Vilaplana, 9 d’octubre de 2010