divendres, 26 de març del 2010

LA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA, A INSTÀNCIES D’ERC, REBUTJA LA POSSIBLE INSTAL·LACIÓ D’UN MAGATZEM TEMPORAL CENTRALITZAT DE RESIDUS NUCLEARS A CATALUNYA

Foto: (ACN) Núria Torres
El ple de la Diputació de Tarragona realitzat aquest matí ha aprovat una resolució per la qual es rebutja la possible instal·lació d’un magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears radioactius d’alta radioactivitat a Catalunya. L’aprovació s’ha fet amb els vots favorables dels grups de CiU, PSC i ERC i l’oposició dels dos diputats del PP. Tot i això, dintre els grups de CiU i el PSC hi ha hagut vots divergents: l’alcalde socialista de Riba-roja i de l’alcalde convergent de Móra la Nova s’han mostrat en contra del rebuig al MTC i l’alcalde socialista de Cambrils s’ha abstingut.

El Ple de la Diputació s’ha manifestat sobre aquesta qüestió després que ERC hagués presentat una moció en aquest sentit i, en el procés de negociació, s’hagi presentat com a proposta de presidència. El text de la moció dóna suport i se suma al criteri del Parlament de Catalunya, que, en comissió el 2008 i en Ple fa quinze dies, s’ha oposat de forma decidida i sense cap vot en contra a la possibilitat que Catalunya aculli aquesta instal.lació, popularment coneguda com cementiri nuclear.

El text de l’acord també esdevindrà el contingut de les al·legacions que la Diputació presentarà sobre aquesta candidatura davant el Ministeri d’Indústria, que ha requerit l’opinió de la institució sobre la possibilitat que aquesta instal·lació pugués ubicar-se en l’àmbit territorial de la Diputació de Tarragona.

El portaveu del Grup Polític d’ERC, Tomàs Bigorra, en aprovar-se de forma majoritària aquesta resolució, ha volgut fer la radiografia del suport polític i institucional que té la candidatura d’Ascó a Catalunya i ha manifestat que el suport ha quedat reclòs a una voluntat política local, ja que tota la resta d’administracions supralocals s’hi ha oposat: el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Diputació de Lleida, la Diputació de Tarragona, el Parlament de Catalunya i la el Govern de la Generalitat, a la qual cosa s’hi afegeix el fet que l’èra nuclear d’Ascó està partida.

El portaveu d’ERC, Tomàs Bigorra, ha afirmat que ha quedat fidedignament demostrat que aquesta candidatura no compta amb el consens social, territorial i institucional que demanen el Congrés dels Diputats, les bases del concurs i també el Govern espanyol en les manifestacions que ha realitzat al respecte.

ERC ha arribat fins aquí perquè considera que les comarques de l’Ebre, i la Ribera d’Ebre en particular, ja fan una gran aportació energètica a Catalunya i a l’Estat i que cal un repartiment territorial de les càrregues socials i ambientals que la generació d’energia significa.

Al mateix temps, ERC aposta de forma clara i decidida per una diversificació econòmica de de les Terres de l’Ebre en conjunt i de la Ribera d’Ebre en particular que n’afavoreixin el desenvolupament i que tinguin com a objectiu capgirar el procés de desindustrialització i de despoblació que estan patint aquests darrers anys i que, especialment pel que fa a la reducció de la demografia, es tracta d’un fenomen practicament únic en una Catalunya que ha crescut enormement de població aquests darrers anys.

Des del Ple de la Diputació, el portaveu d’ERC, Tomàs Bigorra, ha fet una crida a les diverses institucions per tal d’unir esforços i treballar conjuntament per a sentar les bases econòmiques i socials, cadascú a partir de les seves possibilitats i competències, que permetin obrir un nou futur a aquest territori i tota la seva gent.


VEGUERIES

D’altra banda, el Grup Polític de CiU de la Diputació ha presentat una moció en el mateix Ple d’avui en el qual reclama la paralització al Parlament de Catalunya de la tramitació del projecte de llei veguerial de Catalunya.

El Grup Polític d’ERC s’ha manifestat a favor de continuar la tramitació de la Llei veguerial de Catalunya i, en conseqüència, ha votat negativament a aquesta moció del Grup Polític de CiU. El portaveu d’ERC, Tomàs Bigorra, ha lamentat que un procés legislatiu que ha tardat tants anys a iniciar-se ara es vulgui aturar al·legant qüestions com la situació de crisi, quan el que cal fer és política, és a dir, prendre decisions i canalitzar per la via del diàleg institucional totes aquelles legítimes diferències que existeixen al respecte però que no han de tapar la bondat d’aquesta llei, destinada a racionalitzar i evitar el solapament de les administracions sobre el territori, acostar-les a la ciutadania i contribuir a la seva modernització en ares de l’estalvi públic i de l’eficàcia administrativa


Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació.