dimarts, 5 de gener del 2010

Foc i soroll per als Reis

Els Reis no sempre s'han celebrat de la mateixa manera. Les cavalcades de Reis a les quals associem la festa són, de fet, un invent urbà i del segle XX.

Moltes de les antigues tradicions locals que existien al voltant de l'arribada dels Reis han passat a millor vida, tot i que en petits pobles del Camp de Tarragona, com són la Riera de Gaià i Vilaplana, es conserven alguns vells costums que, a dia d'avui, no deixen de sorprendre.

A Vilaplana, al Baix Camp, els xiquets surten el dia 5 de gener al matí, a partir de les 12, a recórrer els carrers del poble tot fent soroll amb llaunes, pots i tota mena d'objectes metàl·lics que arrosseguen per terra lligats amb un cordill.

El que es diu és que cal fer xivarri per evitar que els Reis no passin de llarg d'aquesta petita població. Aquest costum, però, tenia germans en nombroses localitats de les comarques de Tarragona i de les terres de l'Ebre, segons els estudis fets i publicats, al llarg dels anys, per Carrutxa, una entitat de Reus dedicada a l'etnografia i el folklore.

Així, ja fos amb pots, cascavells o campanetes o, fins i tot, foc, el soroll formava part de l'anunci o l'arribada dels Reis a pobles d'arreu.

Article de Toni Orensanz publicat a La Vanguardia el 31 de desembre de 2009.