dilluns, 12 d’octubre del 2009

A PUNT DE NÉIXER UNA NOVA ENTITAT BANCÀRIA

Finalment, si els consells d’administració convocats per al pròxim dimarts dia 13 d’octubre aproven iniciar el procés de fusió de les entitats Caixa de Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa, en el termini de poc més d’un any en sorgirà una nova entitat bancària, més forta, més solvent i més competitiva per afrontar els nous reptes.

La nova entitat que ha de néixer d’aquesta fusió operarà amb un nom nou, pendent de determinar, però mentre duri el procés d’integració, en cada territori es mantindrà el nom actual i s’afegirà en una mida més petita el nou nom de l’entitat.

El resultat de la fusió de les tres caixes tindrà un capital de 78.000 milions d’euros, de forma que passarà a ser la primera caixa de la demarcació de Tarragona, la segona del País i la quarta de l’Estat. Aquesta nova dimensió, de caixa gran i sòlida, li permetrà optar als recursos dels Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) impulsats pel Govern de l’Estat, amb la finalitat de millorar la competitivitat i la competència amb les altres entitats financeres de l’Estat, i, molt especialment, d’Europa.

L’aportació de Caixa Tarragona a la nova entitat serà del 14 %, mentre que el pes que finalment tindrà serà del 28,6 %. La representació i el pes de Caixa de Tarragona als òrgans de governs de la nova entitat, Consell d’Administració, Comissió de Control i a l’Assemblea estan assegurats.

La seu de Tarragona es convertirà en subseu, amb una activitat d’acord a la proporcionalitat que requereixi l’entitat. Pel que fa a l’obra social, tan valorada per la ciutadania del territori, el 15 % del pressupost total de la nova entitat serà gestionat íntegrament per la Fundació Caixa de Tarragona i pel territori.

El procés d’integració afectarà, i molt, la distribució d’oficines i de personal. Aquesta reestructuració comportarà sense cap mena de dubte el tancament d’algunes oficines i un pla per a reajustar les plantilla de treballadors. Aquest punt, és especialment sensible en un moment com l’actual de crisi i pèrdua de llocs de treball, però algunes fonts apunten que es preveu un pla de prejubilacions avantatjós per als treballadors.

Davant dels informes contrastats, elaborats per entitats solvents i de referència, que conclouen que és inevitable el procés de fusió, i davant els resultats exposats que s’obtindran, fruit de jornades treball i negociacions entre les parts; ara només queda el següent pas, que és l’aprovació per part dels consells d’administració de la Caixa de Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa, el pròxim dimarts 13 d’octubre.

Endavant i molts èxits per a la nova entitat!