dijous, 15 d’octubre del 2009

Els passos ferms i els reptes de la nova entitat financera

Els respectius consells d’administració extraordinaris convocats el dimarts dia 13 d’octubre van aprovar iniciar el procés de fusió de les entitats Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. El resultat d’aquesta operació de fusió en serà el naixement d’una nova entitat finacera, la primera del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, la segona més potent de Catalunya i la quarta de l’Estat.

En temps de crisi i de reestructuració del sector financer, aquesta integració, enmarcada en el redisseny del nou mapa català de caixes, serveix per a adaptar-se al nou entorn macroeconòmic, atès que la nova entitat resultant serà més forta, més solvent i més competitiva per afrontar els nous reptes de futur de ple en el marc econòmic internacional.

Caixa Tarragona ha estat des de la seva creació un instrument fonamental per a la dinamització i desenvolupament econòmic de les comarques de la demarcació de Tarragona, però ha arribat a aquest complicat context econòmic amb una situació que no és la desitjada per tots nosaltres. L’adopció de decisions de futur d’aquesta magnitud necessiten la millor guia i assessorament professional i, alhora, la maduresa política i unitat institucional.

L’objectiu de l’operació, és continuar disposant d’una entitat forta i compromesa amb la ciutat de Tarragona i les deu comarques del territori, i com a resultat de les intenses negociacions a diverses bandes dels darrers mesos, la nova entitat ofereix garanties perquè així ho puguin constatar impositors i clients, ciutadans, empreses i empleats.

S’ha aprovat que la nova entitat operarà amb una nova denominació social i marca nova, encara pendents de determinar, però mentre duri el procés d’integració, en cada territori es mantindrà el nom actual i s’afegirà en una mida més petita el nou nom de l’entitat.

La nova dimensió, de caixa gran i sòlida, li permetrà optar als recursos dels Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) impulsats pel Govern de l’Estat –es calculen uns 1.500 milions d’euros- diners que tenen la finalitat induïda de millorar la competitivitat i la competència amb les altres entitats financeres de l’Estat, i, també d’Europa.

L’aportació de Caixa Tarragona a la nova entitat serà del 14 %, mentre que el pes que finalment tindrà en els òrgans de govern serà d’un 20 %, amb petites variacions segons l’òrgan. La representació i el pes de Caixa Tarragona queden assegurats als òrgans de governs de la nova entitat: Assemblea General, Consell d’Administració, Comissió Executiva, Comissió de Control i Comissió d’Obres Socials.

La seu actual de Tarragona es convertirà en subseu, amb una activitat d’acord a la proporcionalitat que requereixi la naixent entitat. Pel que fa a un dels aspectes fonamentals, l’obra social, tan valorada per la ciutadania d’aquestes comarques, el 15 % del pressupost total de la nova entitat serà gestionat íntegrament per la fundació de Caixa Tarragona i per al territori.

Com era previsible, el procés d’integració d’aquestes entitats afectarà ostensiblement la distribució d’oficines i de personal. Aquesta reestructuració comportarà sense cap mena de dubte el tancament d’algunes oficines i un pla per a reajustar les plantilles de treballadors per evitar duplicitats i afermar la representativitat sobre el territori. Aquest punt, és especialment sensible en un moment com l’actual de crisi i pèrdua de llocs de treball, però per a resoldre’l s’apunta un pla de prejubilacions avantatjós per als treballadors.

Davant els informes contrastats, elaborats per entitats solvents i de referència, que conclouen que és inevitable el procés de fusió, i davant les decisions unànimes ja preses pels consells d’administració, ara queda el treball per a portar a bon port aquest repte: l’elaboració del pla d’integració, la unificació de serveis, la decisió d’estratègies, la fermesa dels equips professionals i la consecució dels objectius econòmics i socials a curt, mitjà i llarg termini. Per a continuar esdevenint una eina clau en el benefici i desenvolupament de totes les nostres comarques.

Tomàs Bigorra és diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Diputació de Tarragona.
Article publicat el 15 d'octubre a REUS DIGITAL