dijous, 1 de gener del 2009

El 2008 un any de grans contrastos

L’any que just deixem enrere, el 2008, el varem començar amb una forta i greu sequera sense precedents arreu del País –Catalunya-, i a Vilaplana com no podia ser d’altre manera també.

Els primers mesos de l’any han estat marcats per una pluviometria molt minsa, les dificultats en l’abastament d’aigua començaven a entreveure un any amb molts problemes ocasionats per falta d’aigua a les persones i a les plantes.

El govern es temia el pitjor i les alertes estaven activades, a casa nostra la guerra de l’aigua entre territoris estava servida. Qui no recorda la polèmica dels pous i el transvasament d’aigua amb vaixell del Camp de Tarragona cap a Barcelona, i l’altre important polèmica de la canonada de connexió del minitransvasament a Barcelona.

La memòria es feble, ara amb el temps la crisi provocada per la sequera queda lluny, però realment les dades confirmen la cruesa de la qüestió. Després dels últims anys que han estat molt secs, el registre pluviomètric de gener a març ha estat de tant sols 17 litres, el mes d’abril es va produir el punt d’inflexió i la precipitació va ser de 51,5 litres i el mes de maig espectacular de 351,5 litres i molt ben caiguda.

Al llarg de l’any ha anat plovent, fins i tot a l’estiu, amb 49 litres el mes juny, el juliol que no plou mai 32 litres i 29 litres a l’agost. Els mesos de setembre i octubre que acostumen a ser plujosos s’han recollit 183 litres al setembre i 162 litres a l’octubre.

El temporal d’aigua i vent de la nit de l’1 al 2 de novembre ha provocat danys a finques de propietaris de Vilaplana i també maleses quantioses a la comarca, s’han recollit 85 litres que ha marcat la precipitació del mes de novembre que ha estat de 87 litres, i el mes de desembre s’han recollit 58 litres.

Amb aquest panorama de precipitació recollida que ha estat generalitzada arreu del País totes les alertes per la sequera s’han desactivat i una vegada acabat l’any ha resultat d’una excepcional pluviometria, per mi mai vista, amb un registre total de 1.020 litres. Per tant podem afirmar que s’ha passat de la sequera a l’abundància d’aigua i es que l’any 2008 ha estat un any de contrastos, propi de la climatologia mediterrània.

I finalment, allò que diem a pagès si el temps ens acompanya hem esborrat la sequera unes quantes temporades, però cal aprofitar aquest temps en cercar nous sistemes per l’aprofitament i racionalització dels recursos naturals de l’aigua, basats en l’estalvi perquè tard o d’hora tornarà la sequera.

Però que tardi, força!