dissabte, 26 de novembre del 2011

ERC dóna suport al pressupost pel 2012 de la Diputació que s'aprova per unanimitat

El grup d'ERC a la Diputació de Tarragona ha votat afirmativament els pressupostos de l'any 2012. En paraules de Tomàs Bigorra, hi ha aspectes d’aquest pressupost amb els quals hi estem més d’acord i altres amb els que menys, segur!, però la responsabilitat política que entenem que cal exercir en situacions com l’actual aconsellen votar-hi afirmativament.

Discurs de Tomàs Bigorra i Munté:

Sr. President, sres i srs, diputats,
Encara no hem acabat un any convuls econòmicament i políticament, un any de desencís social, i ja ens tornem a trobar al saló de plens d’aquesta Corporació per a debatre les previsions pressupostàries i d’actuació de l’any vinent.


Els diputats i diputades presents en aquest saló de plens, l’any passat ens vèiem venir un any complicat i dur, possiblement no tant com al final ha acabat sent. I aquesta realitat que vivim es trasllada inexorablement alspressupostos que l’equip de govern posa avui sobre la taula.


Mentre l’any passat s’aprovava un pressupost general de 141.040.000 euros, ara se’ns planteja donar el vistiplau a un pressupost de 122.738.000, és a dir, 18.300.000 euros menys que l’any passat, una reducció del 12,97 %.


La primera qüestió que planteja el context en què vivim és la necessitat de rendibilitzar convenientment fins a l’últim cèntim del pressupost. Assolir, amb el compromís, la complicitat i l’esforç de tots, la màxima eficiència i eficàcia en l’ús dels recursos humans i materials de què disposa aquesta institució, tot preveient que el 2012 també serà molt complicat.


Les fonts de finançament de la Diputació són més directes que la resta d’ens locals, la qual cosa fa que tant en èpoques de vaques grasses com de vaques magres tingui millor salut financera. Però l’impacte d’aquesta crisi, que no sabem on té el final, afecta tots els nivells i àmbits d’actuació de la Diputació, fins al punt que ha estat un dels principals motius de la reorganització estructural aprovada pel govern a l’inici d’aquest mateix mandat.


La crisi afecta cruelment les hisendes dels nostres ajuntaments, tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l’Ebre, i per això és més important que mai que la Diputació mantingui l’ajut i cooperació amb els municipis petits i mitjans, per als quals és un suport valuosíssim.


Això passa a diferència d’altres administracions superiors, que incompleixen reiteradament els compromisos adquirits amb els ajuntaments provocant l’ofec de les migrades hisendes locals. Des d’aquí tornem a reclamar la necessitat de revisar amb urgència el finançament de les administracions locals, sempre mancades d’un finançament just per a poder garantir els molts serveis que presten al conjunt de la ciutadania, un serveis que precisament no presten aquestes altres administracions que tampoc paguen.


El pressupost que planteja l’equip de govern implica una reducció del 6,25 % del pressupost del Servei d’Assistència Municipal, el SAM, que és el principal instrument d’aquesta política de suport als ens locals.


En aquest àmbit, volem ressaltar la importància que després de mesos d’incertesa, finalment s’han inclòs 11 milions d’euros per al Pla d’Acció Municipal. Encara que a hores d’ara el pla es troba en procés d’elaboració i concreció, aquest ha ser un instrument valuós per atendre les necessitats dels ajuntaments, amb la voluntat de mantenir els serveis que es presten i que, en la situació actual, cada cop esdevenen més necessaris, malgrat les afectacions econòmiques que es pateixen.


El Servei d’Assistència al Ciutadà (SAC) patirà un retrocés pressupostari del 5,69 % , i si bé en destaquen els 500 mil euros per al conveni del tants anys desitjat museu casteller, també s’hi posa de manifest la reducció dels diners destinats a formació.


El Servei d’Assistència al Territori, el SAT, un altre any tornarà a tenir la reducció més elevada del seu pressupost que les altres grans àrees de la Diputació. Serà del 16,27 % i comporta noves afectacions de les inversions en carreteres. Doncs els esforços aniran dirigits a fer més reforços de ferm i es faran menys condicionaments i construccions de carreteres noves.


I mentre Serveis Interns continuarà treballant per la segona fase de la plaça de braus, Presidència i Planificació reduirà un 10% les subvencions extraordinàries per a inversions i el mateix percentatge les extraordinàries de presidència, sense deixar de cuidar, tal com ha vingut fent, la publicitat, la comunicació i la imatge institucional.


Destacarem també la política de reducció dels interessos d’operacions de crèdit i l’increment d’un 20 %, més de 700 mil euros, d’aportació al Patronat de Turisme, un Organisme Autònom que pateix la retallada més elevada, un 29,50 per cent, el que significa 1.857.462 euros menys dedicats a la promoció d’aquest sector econòmic.


BASE pràcticament mantindrà el seu pressupost per a continuar realitzant la seva valuosa, ara més que mai per als municipis, tasca de gestió i recaptació de tributs i altres ingressos, amb 15 milions d’euros i el repte futur de la nova seu.


I els nous àmbits agrupats de Recursos Humans i Polítiques actives d’ocupació, per una banda, i Coneixement i Qualitat per l’altra, estrenen pressupostos. Mentre RRHH i Polítiques actives d’Ocupació, amb 5,890 milions, minva un 10,40 % el pressupost respecte de l’equivalent al pressupost de 2011, Coneixement i Qualitat s’estrena amb 4,359 milions.


Una visió global i de conjunt posa sobre la taula aspectes d’aquest pressupost amb els quals hi estem més d’acord i altres amb els que menys, segur!, però la responsabilitat política que entenem que cal exercir en situacions com l’actual aconsellen votar-hi afirmativament.


En darrer terme, volem agrair el treball de tots aquells que han col•laborat en la redacció d’aquest pressupost i de tots els empleats públics que contribueixen, dia rera dia i durant tot l’any, a convertir-lo en realitat per a millorar el nivell i la qualitat de vida de les persones que viuen als nostres pobles i comarques.


Tomàs Bigorra
Portaveu GP d’ERC a la Diputació de Tarragona
Tarragona, 25 de novembre de 2011