divendres, 11 de febrer del 2011

Avantprojecte d'ordenació, planificació i estratègia, del Pla d'usos de la Mussara

Presentació de l'avantprojecte
a la Sala Parroquial
El passat diumenge 30 de gener a les 6 de la tarda es va presentar a la Sala Parroquial de Vilaplana l’avantprojecte d’ordenació, planificació i estratègia, del Pla d’usos de la Mussara. Sota el nom de “La Mussara. Consolidant el passat, construint el futur” Simbòlic ha redactat l’avantprojecte que va ser presentat pel Xavier Gasol i Jaume Salvat.

L’objectiu de l’avantprojecte és:
·         Recollir, estudiar i analitzar les diferents inquietuds i necessitats al voltant de la Mussara.
·         Planificar i establir estratègies per desenvolupar un futur Pla director de possibles usos.
·         Un punt de partida per establir sinèrgies entre la gent del poble, les institucions, les entitats, les empreses...

El document també estableix un conjunt d’estratègies a l’hora de desenvolupar el projecte:
  • Preservar l’essència de la Mussara: Consolidar el Campanar, sense aquest l’imaginari de la Mussara desapareix.
  • Replantejar l’accés: evitar que els cotxes aparquin a la Mussara, deixar els cotxes en un aparcament al Refugi creant un nou espai de recepció, a partir d’aquí s’hauria d’accedir a peu a través de l’antic camí (200m) això significaria recuperar el camí tradicional.
  • Ordenar l’espai i establir els usos de cada zona
A l'esquerra fotomuntatge de la Mussara com a amfiteatre. A la part superior dreta representació de diversos usos o activitats i a la part inferior divisió en zones de la Mussara, segons l'avantprojecte: Zona 1: espai de benvinguda; Zona 2: espai d'introducció; Zona 3: espai la Mussara; Zona 4: espai mirador.


El projecte de recuperació és una de les parts més importants i curioses de l’avantprojecte: compta amb una part científica, històrica de recerca... vinculada a les diverses disciplines universitàries. I una part de reconstrucció del poble amb els materials i les tècniques tradicionals (forns de calç, carboneres, serradors...). Per tant, seria un projecte de formació i recuperació de tècniques i oficis ja en desús formant noves generacions de picapedrers, fusters, ferrers, teules, carreters, cistellers...


És també un projecte de “turisme creatiu”. El projecte viu, innovador a cada visita, on cada etapa de la construcció pot ser única i un esdeveniment en si mateix. Així doncs es podrien fer recreacions històriques (exemples:Tarraco Viva o Ciutadella ibèrica de Calafell).

El projecte està pensat perquè sigui una reconstrucció històrica, recuperant antics oficis i usant tècniques tradicionals.




1 comentari:

Agustí Sala i Llauradó ha dit...

Podeu penjar la presentació? Gràcies.