diumenge, 27 de juny del 2010

Discurs d'inauguració de la façana principal de l'església de Vilaplana


Avui és un dia molt important per a Vilaplana. Estem molt contents. Estic molt content per la inauguració d’aquesta obra de Restauració de la façana principal de l’església de la Nativitat de la Mare de Déu del nostre poble.

L’església de la Nativitat de la Mare de Déu és, sense cap mena de dubte, l’edificació més important de Vilaplana, des de tots el àmbits possibles. Tant es així, que aquest edifici està catalogat per la Generalitat de Catalunya com a BCIL, Bé Cultural d’Interès Local. Aquesta actuació, tant per motius patrimonials de protecció de l’edifici, com per motius sentimentals i històrics del nostre poble, està més que justificada. El resultat final de l’obra que podem veure avui ens permet tornar a gaudir de tot l’esplendor que tenia la façana i tot l’edifici l’any 1738, quan es va bastir amb l’esforç i voluntat de tot el poble.

272 anys després, avui i aquí en aquest acte, segellem amb gran satisfacció i amb la solemnitat merescuda el compliment absolut dels compromisos adquirits fa més de cinc anys, amb la signatura del conveni de cessió de les propietats de l’Arquebisbat a la Mussara en benefici de l’Ajuntament de Vilaplana, que també incloia la realització d’aquesta millora.

Des de la concepció del projecte fins a la seva execució, que és l’etapa més visible, hi ha unes etapes prèvies que són claus per assolir amb èxit la iniciativa: la definició i viabilitat del projecte, la consolidació del pressupost i la contractació.

Però, per fer-lo realitat, a més de tenir un bon projecte, ha sigut fonamental el treball per trobar la complicitat de les administracions i les institucions que han aportat els diners necessaris per a executar l’obra, actuació que ha estat molt ben realitzada per l’empresa Rècop SL, especialitzada en restauracions arquitectòniques.

I he de dir que hem trobat aquestes complicitats en les dues administracions més properes, que en tot moment ens han donat el suport adequat per anar plegats i assolir els millors resultats, com heu pogut veure a l’entrar. Per una part, hem rebut la col·laboració de la Diputació de Tarragona, que sempre tenim al costat i al servei de tots els ajuntaments de la demarcació. I de l’altra part, hem tingut la col·laboració de l’administració nacional, la Generalitat de Catalunya, representada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

Per això, avui és un dia de joia i ho celebrem solemnement amb la presència inestimable de tots aquells que han fet realitat la Restauració de la façana principal de l’església de la Nativitat de la Mare de Déu. I ho celebrem davant del poble i en el dia d’homenatge a la gent més gran, les persones estimades de les quals hem rebut el testimoni del seu bon saber fer i saviesa.



Per tant, veient el resultat d’aquests anys d’esforç i la satisfacció del poble no me’n puc estar d’acabar les meves paraules de la mateixa manera que he començat: Avui a Vilaplana estem molt contents!
Moltes gràcies!



Reproducció del discurs