dissabte, 8 de setembre del 2007

Commemorar el 1714 amb ambició de 2014

L’estat políticoemocional de molt bona part de la societat catalana està tocat. De motius n’hi ha prou i la situació a hores d’ara es pot definir de moltes maneres.

Darrerament s’ha popularitzat, i molt, el terme del “català emprenyat”, un mot que explica a bastament l’estat d’ànim de moltes persones que pateixen la mala prestació de serveis en la seva vida diària i els constants obstacles per poder desenvolupar la seva vida i expressió habitual amb normalitat. Uns sentiments que s’amaneixen dia sí i dia també amb continuades agressions a una forma col·lectiva de ser, negant-ne el dret a existir, negant-ne el sentiment i la seva expressió nacional. Dels trens a l’esport, de l’aeroport a les banderes, dels peatges a la llengua, de la capacitat de decisió política a l’ocultació de les dades econòmiques, del poc benestar a l’espoli fiscal, el comú denominador és el mateix.

Són decisions polítiques de caràcter identitari. Perquè establir un sistema aeroportuari amb un centre de gravetat únic a Madrid enlloc de diverses polaritats com a Alemanya o Itàlia és expressió de la identitat d’un Estat. Perquè començar un tren d’ample internacional entre Madrid i Sevilla i quinze anys després encara no haver-se connectant amb la resta d’Europa i el món és l’expressió de la identitat d’un Estat. Perquè comprometre’s un govern a publicar les balances fiscals i encara no haver-ho fet és l’expressió d’identitat d’un Estat. Perquè escanyar els serveis socials, sanitaris, educatius, de seguretat, de transport i el desenvolupament econòmic, tecnològic i humà d’una nació pel fet de no aportar-li els recursos i inversions que els ciutadans d’aquest territori ja han pagat amb escreix en impostos és un tret històricament identitari d’un Estat. Perquè el fet que el màxim governant d’un Estat digui Diego quan va dir digo és un tret característicament identitari d’aquest Estat...

Un any després de l’expressió democràtica de la sobirania del poble de Catalunya expressada en referèndum estatutari, els dríblings, les males ganes, els frens, els menyspreus, els incompliments... a aquesta expressió democràtica són prou motius per a una sensació generalitzada de desencís amb aquest Estat, que no compleix amb la missió encomanada als estats moderns de protecció i garanties jurídiques envers els seus ciutadans.Però el malestar és mala companyia i no pot imperar en una societat moderna i alhora en constant evolució com la nostra.

Cal l’autocrítica, cal la reflexió, cal adaptar les estratègies, cal revisar les actuacions, de primer les polítiques, però també les socials i les personals... Però cal que aquesta fase no ens paralitzi i cal que deixi pas immediatament a redreçar aspiracions i a fer camí amb convicció i autoestima. Cal il·lusió amb ambició, cal voluntat de guanyar els drets i de superar els reptes...Cal commemorar tots aquells que van lluitar el 1714 pels seus drets i llibertats, i cal honorar aquella derrota amb voluntat de victòria. Preparem ja una victòria democràtica i nacional per al 2014!

Tomàs Bigorra i Munté
Portaveu del Grup Polític d’ERC a la Diputació i alcalde de Vilaplana

3 comentaris:

Herois ha dit...

He renovat el blog!

T'hi convido, Tomàs.

Sigueu Herois!

http://gransherois.blogspot.com/

Jobove - Reus ha dit...

teniu els blocs molt deixats, la majoria de politics, en campanya si que en feu us, però despres res de res, llàstima, perque és bó sapigué les vostres inquietuts

salutacions des de Reus

Maria Domenech ha dit...

I VILAPLANA QUE

Que a les zones rurals la connexió a internet sol ser complicada és una cosa que tots sabem, però a Vilaplana la cosa passa de mida. Estem escassament a 12 km. de Reus i tenim un accés a la xarxa que sembla propi de Burundi (amb perdó pels burundins, burundesos o com es diguin). Tenim un servei molt deficient i l'hem de pagar més car que els de ciutat. Les dues úniques opcions viables són Telefònica i Iberbanda i les dues són una estafa. Aquestes empreses s'aprofiten a fons de la indefensió dels soferts navegants rurals. Saben que aquí no hi ha possibilitats serioses de competència (la fibra òptica mai no arribarà a Vilaplana) i per això li foten pel broc gros. L'única opció que ens queda és buscar-nos la vida nosaltres mateixos. Des del poble (amb l'Ajuntament al davant) hauríem de buscar alguna solució imaginativa, per exemple un servei wi-fi al servei de tots els ciutadans. El poble és molt petit i amb unes quantes antenetes es podria donar cobertura a tothom i no creiem que costés gaire diners. Lo Teiós té entès que hi ha diversos municipis petits que han emprès iniciatives d'aquest tipus i sembla que els va bé. Cal donar un pas endavant, si no és així ens quedarem endarrera!

Autor: LO TEIOS QUE JA NO CONFIDENCIAL