dimarts, 28 de setembre del 2010

Esquerra dona suport a la vaga contra una reforma laboral que “facilita més la sortida del mercat laboral que l’entrada al mercat”


El secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Ridao, i el diputat tal Parlament portaveu en matèria econòmica i cap de llista per Tarragona a les eleccions de novembre, Sergi de los Rios, han realitzat una roda de premsa conjunta amb els secretaris generals respectius d’UGT i COOO, Jordi Salvador i Jaume Pros, a la seu del primer sindicat. Ridao ha traslladat el total suport d’Esquerra a la convocatòria de la vaga general del 29-S, ja que Esquerra s’oposa a la reforma laboral del govern espanyol. En paraules de Sergi de los Rios. “la reforma laboral està elaborada més per facilitar la sortida del mercat de treball que l’entrada laboral”. La reforma, a més, no permet establir un mercat laboral català que s’adapti millor a la nostra realitat.

Esquerra també fa una crida a treballadors i treballadores a sumar-se a “les mobilitzacions, més enllà de la vaga general”, ja que si algú decidís no acollir-se al dret de vaga que l’empara, almenys sí que s’animi a anar a les mobilitzacions que s’organitzen arreu, com la de Tarragona a les 18.00 hores de dimecres 29. La vaga general és “oportuna i justa”, segons Ridao. Afegeix que la convocatòria no és en contra dels empresaris ni contra l’economia productiva, sinó “contra el govern espanyol, perquè ha aprovat una reforma laboral lesiva i perquè posa en perill el sistema públic de pensions”, ha dit Ridao.

El govern de Zapatero “ha sucumbit” davant la crisi, la qual “no ha estat provocada pel mercat del treball, sinó pels excessos i la desregulació del mercat”. Les mesures plantejades pel govern espanyol ataquen les víctimes de la crisi, amb la rebaixa en salaris públics, l’augment de l’impost de l’IVA i la congelació de les pensions (“sis milions de pensionistes la veuran congelada a la pràctica”) anunciada dins de la propera llei de Pressupostos Generals de l’Estat. El govern de ZP “acabarà desballestant l’única cosa inteligible que tenia el govern, el sistema de protecció de la seguretat social”, ha dit Ridao.

Esquerra anima a participar a la vaga general i a les mobilitzacions contra la reforma laboral del govern espanyol. I per defensar “l’alternativa”. Aquesta, segons Ridao, passa per continuar estimulant els sectors productius i elaborar una reforma fiscal progressiva que llargament ha estat postergada. I “des d’una òptica catalana, no falten motius per anar a la vaga perquè la sentència del Tribunal Constitucional diu que l’únic subjecte polític és Espanya i prou”. Ridao assegura que després de la sentència, “Catalunya sap que no pot fer els instruments propis i millors enfront de la crisi mentre continuï sent una comunitat autònoma dins de l’Estat”.

Pel seu cantó, Jaume Pros, responsable de CCOO a Tarragona, i Jordi Salvador, homòleg de la UGT, han afirmat que subscriuen les paraules d’Esquerra i han expressat la sintonia absoluta amb el que han dit els representants d’Esquerra. Els dos sindicats majoritaris han reafirmat les raons de sumar-se a la vaga general i a les mobilitzacions, i han agraït el suport explicitat per Esquerra en aquesta lluita conjunta